Skip to main content

Dyreliv i Costa Rica

I Costa Rica finnes det et rikt dyreliv, med flere hundre dyrearter, og med 32 nasjonalparker og en rekke naturreservat, er det mange muligheter til å observere flere av dem. Barn elsker dyr, så hva med en ekstraordinær familieferie?

Ingen tur til Costa Rica ville være komplett uten å møte på aper. Hjemmet til fire arter, og det er store muligheter for å se disse fascinerende skapningene. Lytt til apens dype hyl eller deres gutturale samtaler gjennom de raslende bladene over hodet, mens du vandrer gjennom skogene.

De mest oppdagede apene er kapusineraper, som bor flere steder, fra tåkeskogen i den sentrale regionen, til lavlandet på Osa-halvøya. De store brølapene er lette å få øye på i de tørre, tropiske regnskogene i Guanacaste, mens de mer unnvikende klamreapene befinner seg i de høye tretoppene i jungelen, langs kantene av Tortuguero.

Ekornaper florerer i skogene på Osa-halvøya og i Manuel Antonio nasjonalpark.

Costa Rica er hjemmet til to arter av dovendyr; grådovendyr med tre klør og svarte ringer rundt øynene, og Hoffmanns dovendyr, som har to klør, brun snute og hvitt ansikt. Begge artene er utbredt over hele landet. Ønsker man nærkontakt kan man besøke The Sloth Rescue Center i Cahuita.

Dovendyr er spesielt unike ved at de tilbringer nesten hele livet sitt hengende opp ned i et tre; de sover, spiser, parrer seg og føder til og med opp ned! Ikke overraskende er begge artene svært tilpasset til å leve i tretoppene; deres lange klør gir et godt grep. De sover i gjennomsnitt 14-18 timer per dag og deres lange pels oppmuntrer til algevekst, noe som hjelper dem med å kamuflere seg i tretoppene.

KONTAKT OSS

Fugletitting

I tillegg til det rike dyrelivet i Costa Rica, finnes det over 900 ulike fuglearter, og det oppdages stadig nye.

Seks arter av tukan er funnet i lavlandet og regnskogen i Costa Rica: regnbuetukan, gulnebbtukan, smaragdtukan, brilletukan, ildnebbtukan og halsbåndtukan. Disse prangende, fargerike fuglene er lette å gjenkjenne, takket være deres berømte nebb. Farge- og størrelsesvariasjoner forekommer mellom arter, men alle tukaner spiser kjøttfulle frukter som papaya, nattsvermere og bær.

Gulvingerødara har for det meste skarlagenrød fjærdrakt, med gult og blått på vingene. Araene, som veier ca. 1 kg, er de største papegøyene i verden, og er utrydningstruet. Gulvingerødara flyr parvis eller i små familier, og når hastigheter opp til 56 km/t. De spiser ofte av frukt som er ekstremt giftig for andre dyr. Dette er mulig fordi de også spiser store mengder leire, noe som bidrar til å nøytralisere plantegift. De beste stedene å se dem er i Corcovado og Carara nasjonalpark.

En voksen praktketsal veier omtrent 200 gram og har en vakker, grønn kroppsfjær, rødt bryst og lange vinger. Hannene, som i tillegg til de lange halefjærene og juvellignende fargene, har også en grønn fjærkam på toppen av hodet. De baserer kostholdet nesten utelukkende på ville avokadoer, og finnes vanligvis høyt oppe i tåkeskogen, plassert på grenene til de ville avokadotrærne.

Kolibrienes bemerkelsesverdige størrelse, fryktløse natur og glitrende farger, har gjort disse flygende juvelene til en favoritt blant fuglekikkere og naturelskere. Det finnes rundt 50 arter i Costa Ricas tropiske lavland og kjølige tåkeskoger. Deres evne til å sveve i lange perioder og fly bakover gjør dem forskjellige fra alle andre fugler. Det finnes også flere Hummingbird Gardens man kan besøke.