Skip to main content

Påskeøya

PÅSKEØYA

Midt i Stillehavet, en fem timers flytur fra Santiago på det chilenske fastlandet, ligger Påskeøya. Denne forlatte øya, dannet av en serie utdødde vulkaner, har lite flora, enda mindre fauna, begrensede fiskearter og et stort sett ugjestmildt landskap. Likevel eksisterer det bevis på en eldgammel sivilisasjon i form av hundrevis av steinstatuer. Hele stedet har en vill følelse av verdens ende, og i tillegg til de gåtefulle moai-ene, finner du en enestående øykultur og vulkansk natur.

Rapa Nui

Påskeøya tilhører Chile og fikk navnet etter at den første kjente europeer ankom første påskedag i 1722. Øya er omtrent 28 km langs den lengste kysten, og alle steder er lett tilgjengelige fra hovedbyen Hanga Roa. De fleste av lokalbefolkningen på noen få tusen bor her. Rapa Nui er det lokalet navnet på Påskeøya, men også navnet på urbefolkningen og deres morsmål, som læres på skolen sammen med spansk.

Innbyggerne på øya har utviklet sin egen kultur og religion, isolert fra resten av verden. De er noen av de vennligste menneskene du noensinne vil møte. Det finnes et par fine førsteklasses hoteller på øya og vi kan tilby flere interessante utflukter. Hvis du bor på Explora Rapa Nui 5*, kan du også gå «moai-stien», hvor statuer antas å ha blitt transportert med tau.

KONTAKT OSS

Nasjonalpark

Rapa Nui nasjonalpark dekker det meste av øya og er på UNESCOs verdensarvliste. Det finnes rundt 900 kjente moai-er fordelt over hele øya, og den høyeste av de oppreiste er 10 meter høy og veier 82 tonn. De fleste vender bort fra havet. For å utforske dem, anbefaler vi at du benytte en guide. Hvor mange hundre år gamle de er strides de lærde om. Moaiene (levende ansikter) er laget av stein som finnes i krateret i vulkanen Rano Raraku.

Ahu

Steinstatuene du ser i dag, ble alle reist opp til sin opprinnelige posisjon av forskere, og arkeologer er fremdeles usikre på statuenes eksakte formål. Hvorfor de en gang ble veltet av de innfødte øyboerne, er fortsatt et mysterium. De står i grupper på seremonielle, steinkuttede plattformer kalt «Ahu», men flere ligger delvis gravlagt i et steinbrudd. Det kan virke som arbeidet i steinbruddet stoppet brått, ettersom det finnes flere hundre halvferdige statuer igjen i klippen.

På en omvisning kan du komme nær disse uttrykksløse monolittene hugget i vulkansk tuff.

Høydepunktet Ahu Tongariki

Den største og mest fotograferte plattformen er Ahu Tongariki. De 15 moai-ene er et vakkert syn, spesielt ved soloppgang. Et annet sted som må besøkes er Tahai. Her finner du bl.a. arkeologiske utgravinger og tre plattformer med flere moaier, inkludert den eneste med øyne. Et populært sted for å se solnedgangen. Et sted for mystikk, og hjem til en kultur, hvis opprinnelse fremdeles er ukjent!

Utforsk dype hulesystemer, vulkanske kratere, innsjøer, fascinerende arkeologiske steder og den perlehvite stranden med strålende blått vann. Vil du være aktiv er snorkling, dykking, surfing, trekking og terrengsykling populære aktiviteter. Du kan se hester, storfe og ufarlige villhunder, som streifer fritt.

Påskeøya er et reisemål året rundt, selv om været kan være uforutsigbart til alle tider av året. Imidlertid er det varmere i lufta og vannet i sommermånedene fra desember til februar. Kombiner Påskeøya med Fransk Polynesia, Chile eller Peru. Du kan også reise hit med cruise.