Skip to main content

Tanzania

HØYDEPUNKT

  • Se den store migrasjonen i Serengeti
  • Opplev et fantastisk dyreliv og eksklusive lodger
  • Se «The big 5» i Nogorongoro-krateret
  • Nyt utsikten fra toppen av Kilimanjaro
  • Sandstrender og kryddermarkeder på Zanzibar

FAKTA

Din reisedesigner

Hovedstad
Dodoma

Din reisedesigner

Språk
Swahili og engelsk

Valuta
Tanzaniansk schilling (TZS)

Din reisedesigner

Innbyggere
Ca. 57 millioner

Din reisedesigner

Religion
Kristendom ca. 61%, islam ca. 35%

Din reisedesigner

Tidsforskjell
+ 2 timer (+ 1 timer sommertid)

Din reisedesigner

VISUM

Det er visumplikt til Tanzaina for norske statsborgere. Visum før avreise kan søkes online evt. på flyplassen eller ved grenseovergangen ved ankomst. Passet må være gyldig i 6 mnd etter innreisedato. Passet må være gyldig i 6 mnd etter innreisedato og ha en tom side.

Det er den reisendes ansvar å påse at reisedokument er gyldig for innreise og gjøre seg kjent med de til enhver tid gjeldende innreisebestemmelser til det enkelte land. Endringer kan skje på kort varsel og vi reserverer oss derfor for endringer i pass- og visumregler som ikke har kommet til oss, og henviser til UDs reiseråd.

KLIMA

Tanzania ligger på ekvator og har et behagelig klima året rundt. Den beste tiden å besøke Tanzania er i den lange, tørre sesongen, fra juni til oktober, alternativt januar-februar, hvor det er noe fuktigere. Regntiden er fra mars til mai, samt en mindre i november og desember. Hvilken tid som er best, kan variere litt avhengig av hva du ønsker å oppleve.

TANZANIA

Med uovertrufne mengder vilt og noen av de vakreste nasjonalparkene i Afrika, er en ferie i Tanzania en safaridrøm. På de uendelige slettene i Serengeti kan du bli vitne til den årlige migrasjonen, når rovdyr jager millioner av sebraer, gaseller og gnuer som tordner over savannen i sitt forsøk på å nå friske beiteområder.

Tanzania har et stort mangfold av habitater, og hver region er kjent for bestemte arter, fra sjimpansene på Mahalefjellene og de store elefantene i Ngorongoro-krateret, den ørkentilpassede antilopen i Ruaha, flamingoer og berømte treklatrende løver ved Manyarasjøen, til krokodiller og flodhester i den mektige Rufiji-elven i Selous.

I Tanzania er det mulig å bo i noen av de mest luksuriøse hyttene og teltene i Afrika, og flokker med elefanter og sjiraffer, så vel som store kattedyr, kan sees i både nord og sør.

Tanzania er også hjemmet til det høyeste fjellet på kontinentet, Kilimanjaro. Zanzibar, og de omkringliggende øyene utenfor østkysten av Tanzania, har fantastiske hvite sandstrender og utmerkede korallrev. Det varme indiske hav, gjør Zanzibar til et perfekt avslappende tilfluktssted, og et fantastisk naturskifte fra Tanzanias viltreservater og nasjonalparker. 

Om kun det beste er godt nok, tilbyr vi også safari med privatfly i Tanzania eller i kombinasjon med Kenya.

SERENGETI

Av Tanzanias 19 nasjonalparker, er Serengeti den eldste, og mest populære, kjent for sin overflod av dyreliv. Dette UNESCOs verdensarvstedet strekker seg inn i Kenya, hvor det blir til Masai Mara. Serengeti, som betyr «endeløs slette», lever opp til navnet sitt. Her er høydepunktene mange!

«The Big Five» definerer den ultimate afrikanske safariopplevelsen. Å se løve, neshorn, leopard, elefant og bøffel streife fritt i sitt eget habitat er noe du aldri vil glemme!

Opplev dyrene langs elven

Elveskogen er et favorittsted for flodhester og krokodiller, samt sjiraffer, hyener, eland, topi, kuantilope, impala og grantgaselle. Løver er overalt og blir ofte funnet på et bytte. Geparder er veldig vanlige på de sørøstlige slettene, mens leoparder vanligvis kan bli liggende i et av de store trærne langs elven Seronera. Du finner også endeløse flokker av gnu og sebra og hundrevis av fuglearter.

Private viltreservat i Tanzania

Bor du i noen av de mest luksuriøse safari leirene i Serengeti, vil du være perfekt posisjonert for å nyte den vidstrakte utsikten og de dyrerike slettene i nasjonalparken. Parken er omgitt av private viltreservater som gir en intim, og mer eksklusiv, safariopplevelse, for eksempel Mwiba eller Grumeti, som er et av få steder i Serengeti som tillater «walking safari».

Nyt frokost i bushen og magiske middager under stjernehimmelen, og følg en av verdens største oppvisninger: Den store migrasjonen, når millioner av gnu, flokker med sebraer, samt antiloper, jakter på vann og beite, i verdens lengste dyrevandring av pattedyr. Selv om dette naturlige underverket kan bli verdsatt fra en jeep på avstand, anbefaler vi å se fenomenet fra en luftballong.

En luftballong svever over slettene og en gepard

NGORONGORO OG MANYARA

Ngorongoro-krateret, som er på UNESCOs verdensarvliste, var en gang en enorm, aktiv vulkan. Etter utbruddet kollapset toppen innover og etterlot kalderaen, som danner et naturlig hjem for anslagsvis 30.000 dyr. Dette unike verneområdet tilbyr noen av Øst-Afrikas aller beste muligheter til å se på vilt. Bli med på game drives, spis lunsj nede i krateret, dra på fottur eller møt lokale stammer.

De frodige gressområdene i krateret tilbyr et fristed for løve, leopard, hyene, bøffel, elefant, gepard og gnu. Det er også den beste muligheten til å få øye på svarte neshorn i Tanzania. Bo i en av de eksklusive lodgene nær kanten av det 600m dype krateret, for en slående utsikt over det dramatisk vakre landskapet og det spektakulære dyrelivet som er innenfor de bratte veggene.

Manyarasjøen

Like ved Ngorongoro finner du den lille (325km2), men utrolig vakre, Manyarasjøen nasjonalpark. Parken omgir innsjøen og har en stor populasjon av elefanter, flodhester, og løver som er kjente for å klatre i trær. Det grunne, blå vannet, med rosa flamingoer og mer enn 400 fuglearter, gir liv til området og tiltrekker både dyreliv og reisende til sin fredelige oase.

Med et mangfoldig økosystem med savanne, myr, innsjøer, skog og dramatiske skråninger, er dette hjemmet til en av verdens høyeste tettheter av store pattedyr. Spor flokker med bøffel, gepard, masaisjiraff, flodhest og impala4×4-game drives gjennom det slående vakre landskapet og nyt en piknik ved innsjøen.

Hva med å ta med familien og overnatt i en av de 10 lekre trehyttene på &Beyond Lake Manyara?

TARANGIRE OG RUAHA NASJONALPARK

En av de mindre kjente parkene i Tanzania, Tarangire, konkurrerer med Serengeti i det store antallet, og mangfoldet, av dyreliv. Det er et godt valg for reisende som ønsker å møte flere dyr (spesielt elefanter), og færre turister, mens de er på safari.

Det er rikelig med store kattedyr her, samt store mengder med gnu, bøfler, antiloper, sebraer, sjiraffer og elefanter. Mer enn 450 fuglearter samles rundt parkens laguner. I løpet av den tørre årstiden er Tarangire-elven den eneste vannkilden i området, som gir utmerkede observasjoner, da den tiltrekker seg et rikt dyreliv.

Landskapet er også en fotografs drøm på grunn av det høye antallet naturskjønne baobabtrær og de omfattende myrene. Bli med på safari i en luftballong, eller på hesteryggen og overnatt i en trehytte!

Ruaha 

I hjertet av Tanzania har Ruaha nasjonalpark et varmt, tørt klima og dramatisk natur. Parken er den nest største i Tanzania og inkluderer også flere viltreservat. Midtpunktet er Ruaha-elven, med sine dype kløfter, virvlende stryk og utmerket fiske.

Med over 10 000 elefanter, 30 000 bøfler, 20 000 sebraer og enorme bestander av løve og leopard (for ikke å nevne mer enn 400 fuglearter), er Ruaha et paradis for dyrelivsentusiaster. Du finner mange antilopearter, sjiraffer, hyener og villhunder. Fuglelivet er spesielt fargerikt.

Borte fra Ruaha-elven finnes det baobab-trær, åpne gressletter og friske kilder. Aktiviteter i parken er i hovedsak game-drives, som er spesielt givende i den tørre årstiden, når dyrene samles ved elven. Med bare noen få leirer i parken er besøkstallene få, og det er uberørt og fredelig. Priseksempel safari Ruaha (2024)

SELOUS VILTRESERVAT

Selous ligger tilbaketrukket og utenfor allfarvei. Her tilbys du et stykke uforstyrret villmark, full av et spektakulært utvalg av fauna og flora. Dessuten ble det erklært et UNESCO-verdensarvsted på grunn av dets dramatiske landskap og det store mangfoldet av dyreliv. Med over 45 000 km2, er det Afrikas største viltreservat, men fremdeles besøkt av få.

Rufiji, Tansanias lengste elv, slynger seg gjennom slettene og skogene, og lager en labyrint av bekker, kanaler og vakre innsjøer, i et delikat vannparadis. Dette er et enormt villmarksområde, flott for fotografering, hvor du finner flodhester, regnbuefargede fugler og flagrende sommerfugler på vakre gullregn.

Det er rikelig med vilt i reservatet, med Afrikas største bøffel- og løvebestand, mange leoparder og flokker med villhund. Gnu, sebra, impala, kuantilope, større kudu og eland er alle vanlige. I ettermiddagsvarmen drikker flokker på over femti sjiraffer fra innsjøene, mens elefantflokker krysser kanalene til de frodige øyene.

Bli med på Walking Safaris

Selous er en av de få, store viltreservatene som tillater fotturer, og tilbyr naturentusiaster muligheten til å utforske Tanzanias uberørte landskap til fots. Båtturer er en spesialitet i Selous og det er magisk å flyte stille på vannet. Du vil se gulnebbstorker hekkende i borassus-palmer, bavian ved vannkanten og hvitkroneviper som rengjør krokodillens tenner.

Elveskogen er perfekt for å lete etter samango- og kolobusaper. Når du kjører i åpne 4×4, vil du se mye vilt, men få andre biler, siden Selous er en veldig fredelig park med bare en håndfull små, men lekre, leirer.

MAHALEFJELLENE OG KATAVI

Mahalefjellene nasjonalpark, som ligger blant de spektakulære, skogkledde bakkene, til de over 2000m høye fjellene, ble opprinnelig opprettet for å beskytte de tusenvis av sjimpansene som bor i regionen.

Dette er en usedvanlig vakker nasjonalpark, kjent for sine fantastiske solnedganger over Tanganyikasjøen, som er en lang og dyp ferskvannsinnsjø med hvite sandstrender, og mange flotte boalternativer nær bredden. I tillegg er det den eneste ankomsten til denne parken, som er uten veier.

Opplev sjimpanser på nært hold i Tanzania

Sjimpansesporing er hovedattraksjonen her, og guidede turer til fots gir en god sjanse for å møte dem, da noen er vant til mennesker gjennom forskningsprosjekter. Parkens fantastiske utvalg av habitater inkluderer regnskog, gressletter, bambus og skog. Her bor bl.a. løver, sjiraffer, elefanter, bøfler og aper, og 90% av fiskeartene er endemiske.

Katavi 

Katavi nasjonalpark er et relativt uberørt villmarksparadis, som kan kombineres med Mahale. Parken har et fantastisk utvalg av habitater. Fra flomsletter med tykke siv og tette vannveier som florerer av flodhest og krokodille til skog, åpne gressletter og uberørte, sesongmessige innsjøer.

Det er i den tørre årstiden (mai til november) at Katavi virkelig kommer til liv. Når flomvannet trekker seg tilbake, antas konsentrasjonen av vilt å overgå Ngorongoro, med anslagsvis 4000 elefanter og noen av de største gjenværende bøffelflokkene i hele Afrika. Overfloden av sjiraff, sebra, impala og rørbukk det lett for de mange hyene- og løveflokkene, hvis territorier kolliderer på slettene. Fugler og aper ser på den uunngåelige, daglige duellen fra trærne over. Bo komfortabelt i flotte lodger.

KILIMANJARO

Mt Kilimanjaro nasjonalpark er hjemsted for et mangfoldig landskap, en rekke dyr, og mest merkbart, majestetiske Kilimanjaro, Afrikas høyeste fjell. Innenfor parken bor elefanter, leoparder og bøfler i skogen i de nedre skråningene. Når høyden øker, blir det alpine enger, etterfulgt av isbre i det karrige landskapet nær toppen.

Et snødekt fjell på ekvator og hjem til fem klimasoner, hver med sin egen distinkte vegetasjon; Kilimanjaro er et naturlig under! Å klatre opp Kilimanjaro føles som å gå gjennom fire årstider på en uke.

Bestige Kilimanjaro

Å se solen stige over de østafrikanske slettene, og det utemmede landskapet, fra toppen, er virkelig noe man bør oppleve en gang i livet. Selv om Kilimanjaro er verdens høyeste, frittstående fjell, 5895 moh, er oppstigningen relativt enkel, og tilgjengelig for nybegynnere, med riktig opplæring og ekspertguider.

Grunnleggende kondisjon er nødvendig, da den største utfordringen er høyden, og turen som tar ca. 1 uke, har lange dagsetapper. Du bor i telt og har med bl.a. guide og bærehjelp; klatreutstyr er ikke nødvendig.

Den beste tiden å klatre opp, er i de tørrere periodene, juli-oktober og jan-feb. Det er en rekke ruter oppover fjellet som varierer med tanke på terreng, landskap og vanskelighetsgrad. Vi vil spesielt anbefale tre ruter: Machame, Lemosho og Rongai. Selv om de er forskjellige, fører de alle til Uhuru Peak, hvor den enestående utsikten som strekker seg over Riftdalen, gjør hvert trinn verdt slitet.

ZANZIBARS SKJÆRGÅRD

Med sin hvite sand og turkise vann, er Zanzibars skjærgård et ideelt sted å slappe av etter en safari, kun 20 minutters flytur fra fastlandet. Det finnes mange flotte villaer langs strendeneZanzibar, derfor er dette et ypperlig reisemål for familier og mindre grupper! En favoritt for familier er herlige White Sand Villas Zanzibar, Baraza Resort og Breezes Beach Club. For bryllupsreiser og par anbefaler vi bl.a. The Palms, Zawadi Resort, Qambani og nye Toa Hotel & Spa. For større familier har vi også flere store villaer, supert for generasjonsferie eller mindre grupper.

Tilbring dagene med å snorkle og dykke i korallrevene, seile i en dhow og absorbere swahili-kulturen. Beste tiden å reise til Zanzibar er fra juli til oktober, unngå mars til mai. Zanzibar er veldig fint for bryllupsreiser og har mange hoteller som er kun for voksne.

Start gjerne i Stone Town, som er et flere hundre år gammelt knutepunkt for krydderhandel, et UNESCOs verdensarvsted, og den eldste delen av øya. En labyrint av trange gater fører til fargerike kryddermarkeder og gamle, skjeve hus. Disse er laget med tykke steinvegger og intrikat utskårne dører fra 1600-tallet. Her er museer å utforske, små basarer og ypperlige restauranter. 

 

Mnemba, Pemba og Mafia 

Ta noen netter i en av de 12 strandhyttene på &Beyond Mnemba Island, en eksklusive all-inclusive resort, som er på en privat øy rett utenfor Zanzibar.

Nord for Zanzibar ligger den grønne og fruktbare øya, Pemba. Den er mindre enn Zanzibar og har et lettere, kupert landskap. Det er en fredelig og avslappende øy, som har et par flotte hoteller (inkludert et med rom under vann!), og mange øde strender. Utenfor kysten har koralløyene sukkerhvit sand og søte skilpadder. I tillegg er den dype Pemba-kanalen er rik på korallrev og tilbyr noen av de beste dykkene i Øst-Afrika.

I motsetning til Zanzibar er øya Mafia med sine naboøyer ukjente for de fleste, men dette er små juveler som hviler i et asurblått hav, sør for Zanzibar. Ypperlig for dem som er aktive dykkere eller ønsker et øde sted med enklere standard. Seilferie med katamaran Mafia Island (2024).  

MOSAMBIK

MADAGASKAR