Skip to main content

Sri Lanka

HØYDEPUNKT

  • Se elefanter og leoparder i Yala nasjonalpark
  • Gå opp til palasset på toppen av fjellet Sigiriya
  • Besøk Galle Fort i gammel kolonistil
  • Bo på en teplantasje
  • Nydelige sandstrender og hoteller

FAKTA

Din reisedesigner

Hovedstad
Colombo (kommersiell)

Din reisedesigner

Språk
Singalesisk og tamil

Valuta
Srilankisk rupi (LKR)

Din reisedesigner

Innbyggere
Ca. 22 millioner

Din reisedesigner

Religion
Ca. 70% buddhisme, 13% hinduisme, 10% islam og 7% kristendom

Din reisedesigner

Tidsforskjell
+ 4,5 timer (+ 3,5 timer sommertid)

Din reisedesigner

VISUM

Det er visumplikt til Sri Lanka for norske statsborgere. Visum før avreise kan søkes online eller ved Sri Lankas ambassade i Oslo. Passet må være gyldig i 6 mnd etter utreisedato og ha to ledige sider.

Det er den reisendes ansvar å påse at reisedokument er gyldig for innreise og gjøre seg kjent med de til enhver tid gjeldende innreisebestemmelser til det enkelte land.
Endringer kan skje på kort varsel og vi reserverer oss derfor for endringer i pass- og visumregler som ikke har kommet til oss, og henviser til UDs reiseråd.

KLIMA

Sri Lanka har jevn varme og mye solskinn, og temperaturer på mellom 22 og 31°C, men regnskurer kan forekomme når som helst. Det er normalt varmere i kystområder og lavlandet enn i områder med høyere høyde. De to monsunvindene som gir regn til de to sidene av landet i forskjellige perioder, gjør Sri Lankas til en helårsdestinasjon.

Sørvestkysten, hvor de fleste velger å bo er best mellom desember og april, før monsuntiden starter, mens østkysten og nord er mindre fuktig mellom mai og september, etter monsuntiden.

De sentrale åsene forblir kjøligere hele året, men med mest nedbør i oktober og november.

SRI LANKA

Sri Lanka har rett og slett alt: tropiske strender, fjellterreng med fossefall, utrolig dyreliv, teplantasjer, fantastisk mat, mangfoldig kultur og historiske steder. Legg til fantastiske boutiquehoteller og du får en perfekt, luksuriøs ferie. Sri Lankas kyst er tropisk med mange palmekledde sandstrender og sjarmerende byer som Galle og Bentota.

Innlands er det en del fjell, og derfor et litt kjøligere klima. Her finner du teplantasjer og arkitektoniske påminnelser om den britiske kolonitiden. Sri Lanka har noen spektakulære ruiner nord i landet som Sigiriya, Polonnaruwa og Dambulla. De mange nasjonalparkene, som Yala og Willpattu, inneholder et rikelig dyreliv, inkludert ape, hjort, bøffel, elefant og til og med leopard. Er du glad i lange fotturer så kan vi anbefale den 300km lange Pekoe Trail. Alle overnattingene skjer i flotte hoteller med høy standard, og guide er med på turen. Noen strekninger er bratte og krevende. Hele turen tar over 3 uker, men vi har satt sammen høydepunktene. Ta kontakt for mer informasjon.

Sri Lanka er flott for både familier og par – enten du vil krysse landet sakte i stil eller oppleve noen av Sri Lankas mer eventyrlystne regioner. Et flott sted for en luksuriøs bryllupsreise og er ideelt å kombinere med Maldivene eller Dubai.

KANDY OG HØYLANDET

Vekk fra varmen i kystregionene, inneholder høylandet noe av Sri Lankas mest fantastiske natur. Kandy er en pulserende fargeklatt midt i et hav av smaragdgrønn jungel. En sjarmerende by med rik historie og dyp religiøs betydning, hvor pastellfargede bungalower, og bygninger fra kolonitiden, omgir en kunstig innsjø.

Gatene er lette å gå, blant balkonger som er tunge med bougainvillea og plumeria, og livlige restauranter og barer. Bli kjent med den lokale maten på en guidet tur eller besøk den flotte botaniske hagen som ligger 6km utenfor byen. Utforsk det berømte Temple of the Tooth, yrende med tilbedere. Se hvordan pilegrimer kommer for å hylle den gylne kisten som sies å inneholde Buddhas hjørnetann.

Bo på en teplantasje

Kandy er et bra utgangspunkt for å besøke det kulturelle trianglet nordover eller teplantasjene sydover. En flott måte å oppleve regionen på, er en naturskjønn togreise gjennom det frodige grøntområdet. Du vil se teplukkere i deres fargerike saris i de grønne åsene, og få smakeden berømte teen.

Å bo i en luksuriøs ombygd teplanter-bungalow eller tefabrikk er den beste måten å utforske området på. Fra basen din kan du følge de mange turstiene gjennom bølgende åser og nyte fantastisk mat når du kommer tilbake.

TEPLANTASJENE

Ta tog eller bil fra Kandy inn i høylandet. Kolonial sjarm hersker fremdeles i byen Nuwara Eliya som ligger 1868 moh. Det kjølige klimaet og den fruktbare jorda er ideell for Sri Lankas mest berømte eksportvare, te. Utforsk hager og parker i engelsk stil som omgir fantastiske eiendommer.

Beundre teplantasjene plassert over rislende, grønne terrasser og lær mer om produksjonen. Flykt inn i et landskap med praktfulle åser og tåkefulle daler og et rikt fugleliv. På slutten av dagen kan du lene deg tilbake på luksushotellet ditt og nyte en kopp Ceylon grønn te i fullstendig ro. Eller kanskje ta en runde golf?

Ella og Hatton

Besøk den søvnige landsbyen Ella, et sjarmerende sted omgitt av elegante bungalower, fargerike hager og et spektakulært landskap. Med en rekke turstier til fossefall, og den enestående utsikten over Ella’s Gap, er dette et terreng som best utforskes til fots.

Hatton nås enklest med tog, som sakte kjører gjennom et grønt landskap, forbi små stasjoner med sjarmerende britiske navn og pene, velstelte hager. Dette er høylandet på sitt beste, et bølgende landskap av teplantasjer. Et opphold i en ombygd bungalow tar deg tilbake i tid og gir en smak av livet på en te-eiendom.

På den sørlige kanten av høylandet ligger Koslanda og Haputale. Det frodige landskapet, har en slående utsikt over slettene og ned mot kysten på en klar dag. Besøk den 171m høye Diyaluma-fossen, eller de vakre Horton-slettene med sin vidstrakte utsikt fra det passende navnet, World’s End.

DET KULTURELLE TRIANGELET

Det kulturelle trianglet er en sann juvel i Asias kulturelle krone. Spektakulære templer med buddhaer, historiske byer og slående hinduistiske statuer. Dette er stemningsfulle og magiske steder å besøke sammen med Kandy. Alle stedene er på UNESCOs verdensarvliste.

Du finner et av de helligste stedene i den buddhistiske verden i Anuradhapura, som var Sri Lankas hovedstad frem til det 11. århundre. Her finnes et stort friluftstempel som pilegrimer besøker hver dag for å tilbe og meditere, under beskyttelse fra det ærverdige Bodhi-treet. De hjerteformede bladene, røttene og fruktene av treet sies å kurere sykdom og plager.

Mektige Polonnaruwa var den andre hovedstaden på Sri Lanka etter ødeleggelsen av Anuradhapura i 993, og en av de best planlagte arkeologiske relikviebyene i landet. Her finnes brahmaniske monumenter og ruinene etter den fantastiske hagebyen, anlagt på 1100-tallet.

Et besøk til hulene i Dambulla tar deg til steder som fortsatt brukes av munker til meditasjon. Her er det over 80 huler å utforske. Fem av hulene viser hinduistiske statuer, skulpturer og malerier som dateres tilbake til 1100-tallet.

Sigiriya

Sigiriya er et arkitektonisk vidunder som har blitt beskrevet som verdens åttende underverk. Den gamle steinfestningen ble bygget for å beskytte den tidligere hovedstaden, og dateres tilbake til det 5. århundre. Landemerket ruver 200 meter over slettene, med et fantastisk palass på toppen. Nyt en forbløffende utsikt utover det omkringliggende landskapet, komplett med lysthager nedenfor.

I dag er det bare ruiner av palasset som er igjen, men de enorme løvepotene og de utsøkte hulemalerier gir besøkende et glimt av den tidligere prakt.

NASJONALPARKER

Den mest berømte av Sri Lankas 22 nasjonalparker er Yala, som ligger på sørøstkysten av øya. Yala nasjonalpark har en variert topografi og et rikt økosystem, som er vert for et vell av fugle- og dyreliv. Se etter elefanter, krokodiller, aper, dovendyr og de berømte leopardene. Bli med på jeepsafari i en de tetteste leopardpopulasjonene i verden! Kort vei til nydelige badestrender er en bonus.

Nordvest på øya ligger en av de eldste nasjonalparkene, Wilpattu, som gir muligheten til å se like mye dyreliv som Yala, uten folkemengdene. Leoparder og ville elefanter vandrer rundt uforstyrret av besøkende. Wilpattu nasjonalpark har saltgressenger, monsunskog og naturlige innsjøer. Med et rikt økosystem som bl.a. støtter vannbøffel, dovendyr og aksishjort, er dette en region å besøke nå.

Gal Oya Nasjonalpark

Gal Oya, som ligger på østsiden av øya, er en av Sri Lankas mest uberørte og roligste nasjonalparker. Et variert terreng med innsjøer og jungelskog mot en slående fjellbakgrunn, er parken hjem til en mengde dyr. Asiatiske elefanter, endemiske apekatter, dovendyr, leopard og vannbøffel, samt et mangfoldig utvalg av fuglearter, inkludert ørn, hegre og stork.

Med Sri Lankas største vannreservoar, gir Gal Oya en unik mulighet til å ta en båtsafari i tillegg til jeepsafari. Parken er også hjemmet til Veddas, en stamme fra Sri Lankas urfolkssamfunn. De tilbyr en fascinerende mulighet til å oppleve tradisjonelt landsbyliv. Lær om deres livsstil, hvor de bl.a. lever i leirhytter og bruker pil og bue for jakt.

Det finnes flotte overnattingssteder ved parkene, inkludert hytter og luksuriøse telt.

COLOMBO OG GALLE

Colombo er en dynamisk by, hvor britisk og nederlandsk kolonialarkitektur er blandet med moderne skyskrapere, stilige sjømatrestauranter og travle templer. Her er det tuk-tuker og folk overalt! Bydelene Fort, Cinnamon Gardens og den eldre Pettah, er verdt å besøke, mens parker, innsjøer, elver og kanaler gir en kontrastfull, naturlig skjønnhet.

Besøk templer, dra på cricketkamp, spill en runde golf, dra må bytur i en trishaw (sykkeltaxi), ta en drink på en takterrasse og spis nydelig mat. Colombo ligger sentralt på vestkysten, med flyplassen litt nord for sentrum. Til tross for at det er en ring med sandstrender rundt landet, er den 500m lange parken mellom Galle Road og Indiahavet, Galle Face Green, lekeplassen til lokalbefolkningen.

Galle Fort

Et par timers kjøring fra Colombo, nesten helt syd på øya finner du byen Galle. Få steder kombinerer historiske severdigheter, nydelig mat, gode shoppingmuligheter, sjarmerende boutiquehoteller og vakre strender, like perfekt som Galle.

Det nederlandske fortet fra 1500-tallet er på UNESCOs verdensarvliste. Byens gater er en labyrint av hvitkalkede kirker og vakre kolonibygg som antyder den store rikdommen som ble brakt på skipene til de nederlandske, portugisiske og britiske krydderhandlerne.

Spaser de avslappede gatene i fortet, stikk innom de stilige butikkene og stopp for en frisk G&T på den skyggefulle verandaen til hotellet ditt, som gjerne er ombygde villaer fra kolonitiden. Oppdag fortets rike historie, eller dra til en av de fantastiske strendene bare en kort kjøretur fra fortets murer.

SOL OG BAD

Med nesten 1600 km kystlinje, er Sri Lanka det ideelle reisemålet for strandferie. Brettseiling, kajakkpadling, vannski, dykking eller bare for å få den perfekte brunfargen; Sri Lanka tilbyr alt. Den sørvestlige kysten er hjemmet til noen av landets mest ikoniske og elegante boutiquehoteller og verdensberømte, palmekledde strender.

Sri Lankas østkyst er fremdeles stort sett ubebygd, men har nå en rekke nye hoteller og relativt få turister. Strendene er om mulig enda vakrere her og er et bra valg når det er monsuntid på vestkysten, fra mai til september.

Et par timer syd for Colombo ligger Bentota, som passer for de mer eventyrlystne som liker vannscooter, kitesurfing, brettseiling eller surfing. Kokospalmer dominerer området, som er frodig og grønt, og her finner du noen flotte strender. Se på de lokale fiskerne som henter fangsten eller slapp av i hotellets tropiske hage.

Tangalle

Helt syd på Sri Lanka finner du Tangalles perfekte, gylne sand. Sammen med det varme vannet, og høye palmer som svinger i brisen, gjør dette til en av Sri Lankas herligste strender. De kan også skryte av noen av landets fineste hoteller. Et søvnig sted hvor dilemmaet er om man skal slappe av på stranda eller ved bassengkanten. Fersk sjømat og nydelige solnedganger venter på deg!

Imellom disse to stedene ligger det flotte strender på rekke og rad, vi hjelper deg å finne den som passer best til dere. Sri Lanka er supert for surfing, ønsker man litt roligere strender finnes det noen alternativer, ellers anbefaler vi at du avslutter ferien på Maldivene, som er kun en kort flytur unna.

MALDIVENE